Syy numero 10:
borssikeitto, борщ
Borssi on perinteistäkin perinteisempää itäeurooppalaista ruokaa. Kyseessä on hapanimelä punajuurikeitto, jonka tärkein ainesosa on tietenkin punajuuri. Keiton perusainesosiin sen lisäksi kuuluvat useimmiten myös sipuli ja kaali, sekä happamen ja imelän liitoksi keittoon lisätään hapanta nestettä ja makea ainesosa. Näiden lisäksi keittoon voidaan sopottaa muitakin, täydentäviä ainesosia, kuten lihaa, kanaa, perunoita tai erilaisia vihanneksia. Keiton lisukkeena on useimmiten smetanaa ja leipää. Borssin käsite vaihtelee maittain ja alueittain; Venäjällä borssi on nimenomaan punajuuresta tehtyä keittoa, kun taasen vaikkapa Ukrainassa borssikeitto voi tarkoittaa myös esimerkiksi tavallista kaali- tai lihakeittoa.
Olin syönyt oikeastaan aika vähän venäläisiä ruokia ennen tänne tuloani, mutta minulla oli kyllä käsitys siitä, millaista ruokaa olisi tarjolla. Borssikeitto ei oikein kuulostanut houkuttelevalta - punajuuret eivät oikein ole mieleeni. Mutta kappas vain, pari kertaa borssia syötyäni, rakastuin. Enää puolitoista viikkoa aikaa nauttia täkäläisistä ruoista, toivottavasti osaisin sitten kotona tehdä edes melkein yhtä hyvää borssia kuin täällä on tarjolla. Eihän se nyt voi olla niin vaikeaa, kun ei ainesosiakaan reseptissä kovin montaa ole...
Kaikella rakkaudella ja innolla joulua odottaen,
Satu

Комментариев нет:
Отправить комментарий